Senaste inläggen
Filodeg till ca 16 stycken vårrullar (12x12 cm)
1 liten, finstrimlad purjolök
1 st vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
350 gram grovhackade kräftstjärtar (på burk)
2 msk sweet chilisås
2 tsk riven ingefära
1 tsk rivet limeskal
Till pensling: 1 st äggvita och sesamfrö
Sätt ugnen på 225 grader
Tina filodegen
Ansa och strimla purjolöken och vitlöken, fräs i olivoljan på svag värme. Låt svalna.
Sila kräftorna och grovhacka dom, blanda dom med purjolöken, sweet chilin, ingefäran och limeskalet.
Fördela kräftröran i dubbla filodegsark, vik in långsidorna och rulla ihop. Täck arken med en fuktig handduk under tiden du rullar dom!!
Lägg vårrullarna på en plåt med bakplåtspapper (skarven ner). Pensla med äggvitan och strö över sesamfrön.
Grädda ca 6-8 minuter. Servera med sweet chilisås och limeklyftor.
4 laxfiléer
2-3 skivor rökt lax
1 färdigkavlad, kyld smördeg
Fyllning:
125 gram philadelphiaost
1 klyfta pressad vitlök
1 dl hackade örter
Ägg och sesamfrön
Gör ett snitt längs med laxbitens sida. Blanda ihop allt till fyllningen. Fördela fyllningen och den rökta laxen i snittet. Klä in varje laxbit i smördegen och lägg den på en bakpapperklädd plåt (skarven neråt). Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen, 200-225 grader i 10-12 minuter.
Vi hade ris, mangosalsa och en kall örtsås till fisken.
200 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 påsar saffran
1/2 tsk salt
2 dl socker
13-14 dl mjöl
75 gram smör
200 gram vit blockchoklad
1/2 dl socker
1 ägg till pensling och pärlsocker
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Smula jästen i en skål. Häll i lite av mjölkblandningen och lös upp jästen, häll i resten av mjölken. Blanda ner saffran, salt, socker och nästan all mjöl.
Låt den jäsa i 30 minuter.
Dela degen i två halvor och kavla ut den till en platta (30x40). Bre ut hälften av smöret och strö över sockret och den grovhackade chokladen. Vik samman degen två gånger.
Lägg den på en bakplåtsklädd plåt och låt den jäsa i 30 minuter.
Pensla och strö över pärlsocker.
Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter.
100 gram smör, rumsvarmt
1/4 dl vispgrädde
1 pkt saffran, 0,5 gram
1/2 dl vit sirap
3 vetemjöl
Vispa smöret, tillsätt grädde, saffran, sirap och det mesta av mjölet. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.
Dela degen i två delar och forma varje rulle i 15 bitar. Rulla ut varje bit och forma till en kringla. Pensla dom med ägg och strö över pärlsocker. Grädda ca 10 minuter.
Smält 125 gram mjölkchoklad i vattenbad. Pensla insidan på ischokladformarna med chokladen. Ställ dom kallt så att chokladen stelnar. Spara resten av chokladen till senare.
Blanda 1 dl vispgrädde, 1/2-1 dl socker, 1/2 dl ljus sirap och 1 msk kakao i en tjockbottnad kastrull. Smält under omrörning. Koka kolasmeten tills den börjar tjockna, 15-30 minuter. Låt smeten svalna något.
Fördela kolasmeten i chokladformarna. Täck kolan med resten av den ljusa chokladen. Förvara chokladformarna i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 | 6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|